Google Search Console is een gratis tool die Google aanbiedt. Maar hoe werkt Google Search Console? Je kan hiermee de prestaties en positie van jouw website in Google bijhouden. Ook kan je de controleren op fouten (o.a. 404-fouten) in Google. Door middel van deze tool verbeteren je zoekresultaten en online zichtbaarheid.

Hoe werkt Google Search Console?

De Google Search Console is vooral te gek omdat je hiermee kunt zien op welke posities je in Google staat met welke keywords en met welke pagina’s.

Ga naar Prestaties, klik vervolgens op ‘gemiddelde positie’ zodat deze kolom oranje wordt. Dan zie je ook de oranje kolom met posities erbij staan.

hoe werkt google search console

Klik vervolgens door op de zoekopdracht waarvan je wilt weten waar je exact staat. Om beter de positie te bekijken kun je soms ook de vertoningen even uit zetten bijvoorbeeld zodat je beter de positie kunt bekijken.

zo werkt google search console

Het totaal aantal clicks is nog wel duidelijk. Maar wat zijn vertoningen in de Google Search console? Dat zijn het aantal keren dat jouw website voor dat zoekresultaat is vertoond. Hoe meer, hoe beter en meestal volgen na veel vertoningen ook clicks. Het is echter bijna wel noodzakelijk om in de top 10 (de eerste pagina) als het niet de top 5 is, om clicks te krijgen.

Meer over het gebruik van de prestaties in de Search Console leer je in de online SEO cursus.

Hoe zie je 404-fouten in de search console?

hoe werkt search console 404 fouten vinden

De functie ‘dekking’ is onderverdeeld in de volgende categorieën: Fout, Geldig, Gelding met waarschuwing en uitgesloten. Ten eerste bij ‘Fout‘ staan alle fouten en problemen waardoor de pagina niet geïndexeerd kan worden. Vervolgens in ‘Geldig‘ horen alle pagina’s die goed geïndexeerd zijn. Bij ‘Geldig met waarschuwing‘ zie je dat de indexatie wel is gelukt. Hier zie je echter wel dat er bepaalde dingen niet goed zijn ingesteld of aangegeven. Ten slotte bij ‘Uitgesloten‘ wordt uitgelegd waarom bepaalde pagina’s niet zijn geïndexeerd.

 

Met al deze informatie kun je kijken naar wat je kan verbeteren aan je website om deze resultaten te verbeteren. Wil je meer informatie over Google Search Console, doe dan mee aan mijn SEO cursus of vraag om meer SEO advies.

Lees ook een andere blog over Google Search Console.

 

 

 

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.