Google is enorm handig om informatie op te zoeken. Maar, soms kan het gebeuren dat je meerdere woorden of een zin googelt en je dan niet de gewenste resultaten krijgt. Gelukkig zijn daar handige Google trucjes voor!

Trucjes in de zoekwoorden

Soms wil je meerdere woorden zoeken, maar krijg je dan de verkeerde resultaten. Wanneer je bijvoorbeeld website opruimen Googelt dan krijg je vaak websites die gaan over (fysiek) opruimen. Niet waar je naar op zoek was. Probeer dan het Google trucje  “website AND opruimen”. Op deze manier begrijpt Google dat je beide woorden op de pagina wil hebben. Of misschien is ‘website’ niet het goede woord, maar moet het wellicht blog zijn. Dan kan je ook de combinatie “website OR blog AND opruimen”. Zo weet Google dat één van de twee woorden voldoende is.

Google trucje voor specifieker zoeken

Naast ‘or’ en ‘and’ zijn er nog andere manieren (Google trucjes) om heel specifiek te zoeken. Als je bijvoorbeeld wil dat alle woorden waarop je zoekt in de titelpagina verschijnen dan kan je erachter zetten allintitle: het zoekwoord. Hetzelfde geldt als je de zoekwoorden in de URL wil; alllinurl: het zoekwoord.

Het kan zijn dat je een zin hebt die je precies zo geformuleerd in de zoekresultaten wil krijgen. Dan zet je deze zin tussen aanhalingstekens. De resultaten die je dan krijgt, bevatten precies die zin. 

Wanneer je bijvoorbeeld niet meer precies weet hoeveel gram suiker er in een appeltaart zit, is er ook een makkelijke Google trucje om dat te zoeken. Dat doe je door een sterretje * te gebruiken. Dit is een plek waarop alles kan worden ingevuld. Dus dan zoek je appeltaart * gram suiker. In de resultaten wordt het sterretje dan een hoeveelheid.

Dit zijn een aantal Google trucjes om het zoeken op Google makkelijker te maken. Het booleaans zoeken, zoals dit wordt genoemd, heeft nog veel meer Google trucjes. Maar bovengenoemde zijn de meest belangrijke.

 

— geschreven door Inge Fransen —

 

zelf seo doen? Waar begin je.

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.

google trucjes