Wil je graag je domeinnaam gaan veranderen maar ben je bang om je plaats in Google te verliezen? Dat is heel begrijpelijk. Maar door rekening te houden met een aantal belangrijke stappen kun je je plaats in Google behouden. Daarom hebben wij een domeinnaam veranderen SEO checklist voor je gemaakt.

Waarom zou je je domeinnaam willen veranderen?

De eerste vraag die in je hoofd opkomt is natuurlijk: waarom zou je je domeinnaam willen veranderen. En dat is een hele logische vraag om te stellen. Het kan zo zijn dat je je domeinnaam gaat veranderen omdat je je bedrijf gaat rebranden. Minimalist Marketing heette een tijdje terug bijvoorbeeld nog Bureau Bold. Deze naam paste alleen niet meer in de missie, visie en kernwaarden waar het bedrijf naar toe is gegroeid, vandaar de naamsverandering.

Er zijn nog honderden andere redenen te bedenken waarom iemand van domeinnaam gaat veranderen. Het kan namelijk ook zo zijn dat er een betere domeinnaam is vrij is gekomen omdat iemand zijn registratie heeft opgezegd of dat je de domeinnaam die je nu hebt te lang vindt en liever een kortere naam voor je website hebt.

Belangrijke tip voordat je gaat beginnen

Voordat je gaat beginnen met de domeinnaam veranderen SEO checklist is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar je oude domein moet weggooien. Ook als je hem niet meer gaat gebruiken is het goed om deze te bewaren. Als mensen namelijk naar de URL van je oude website navigeren dan kun je ze doorsturen naar je nieuwe domeinnaam.

Domeinnaam veranderen SEO checklist

We gaan beginnen met de domeinnaam veranderen SEO checklist. Neem alle stappen eerst even rustig door en ga daarna aan de slag.

  1. Dupliceer je oude website naar je nieuwe site
    De eerste stap in de domeinnaam veranderen SEO checklist is om de content van je oude website te kopiΓ«ren naar je nieuwe. Als je met WordPress werkt heb je een aantal handige plugins waarmee je dit kunt doen, bjvoorbeeld duplicator of WP all-in-one.
  2. Je oude website redirecten naar je nieuwe site
    De tweede stap is om de pagina’s op je oude website door te linken naar je nieuwe domein. Hierdoor kunnen mensen die de URL van je oude domeinnaam intypen toch op de goede, nieuwe pagina terecht komen. Je kunt deze pagina’s naar elkaar laten door linken met een 301-redirect. Klik hier als je wilt weten hoe je een 301-redirect kunt aanmaken.
  3. Domeinnaam veranderen SEO checklist: laat het Google weten
    domeinnaam veranderen seo checklist

    (lijkt alleen nog beschikbaar via oude Search Console omgeving)

    Het is nu tijd om Google te laten weten dat je van domeinnaam bent verandert. Google kan dit zelf ook zien, maar dat duurt wat langer. Daarom is het slim om een formulier in te vullen wat ervoor zorgt dat je je goede plek op Google niet verliest. Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Lees dan meer tips op onze website.

Wat doe je na het veranderen van je domeinnaam?

Nu je via de domeinnaam veranderen SEO checklist je domeinnaam hebt aangepast zijn er nog een aantal stappen die je kunt ondernemen om de naamsverandering tot een succes te maken. Dit is niet verplicht natuurlijk, maar het is wel handig om te doen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om je klanten te laten weten dat je bent verandert van domeinnaam. Verder is het ook slim om even te kijken op de Google Search Console of er ergens nog 404-fouten te vinden zijn. Heb je dit gedaan? Dan is het je gelukt! Je bent succesvol van domeinnaam verandert met behulp van de domeinnaam veranderen SEO checklist.

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche & expertise die bij hen past.