301-redirects zijn verwijzingen van bestaande of oude links (URL’s) naar een nieuwe pagina / link. Een 301 redirect kun je vergelijken met een verhuisbericht dat je naar Google stuurt. Wanneer Google dit verhuisbericht niet heeft gehad kunnen zij de betreffende pagina niet meer vinden en komt terecht op een 404-pagina. Wanneer dit gebeurt geeft Google je soort van ‘strafpunten’. Zorg er daarom voor dat je je verhuisberichten verstuurt, oftewel 301-redirects aanmaakt van het oude adres naar het nieuwe adres.

Pas op bij het wijzigen van een bestaande permalink (het laatste gedeelte van het webadres/url van een pagina dat je in de browser-balk ziet staan).

Ik kan me voorstellen dat je je permalink wilt inkorten:

bijv www.minimalistmarketing.nl/het-aanpassen-van-een-link naar >> www.minimalistmarketing.nl/aanpassen-link

Maak dan een 301 redirect aan. Vooral als de pagina al langer bestaat en Google deze al heeft geïndexeerd. Dus schrijf het oude adres op.

1 // INSTALLEER DE 301 REDIRECT PLUGIN

Het kan via de code (zie onderaan de pagina) maar er is gelukkig ook een simpele  plugin voor, genaamd ‘Simple 301 Redirects‘ . Om deze plugin te installeren ga je in je Dashboard naar het kopje ‘Plugins‘.

Daar typ je de naam van de plugin in (zie ook Hoe installeer ik een plugin)
301 redirects simple
Momenteel staat hier ‘Geïnstalleerd’ omdat ik deze plugin al heb geïnstalleerd, maar wanneer dit niet het geval is, staat er ‘Nu installeren’. Klik daarop en ‘Activeer‘ vervolgens de plugin.
2// STEL DE 301-REDIRECT IN
Ga vervolgens in het Dashboard in de linkerbalk naar ‘Instellingen‘ en daaronder vind je ‘301 Redirects‘. Daar zie je:
simple_301_redirects_geburiken
Vul in het eerste request veld de oude link in, bij mij was dat een verkeerde link die ooit per ongeluk in de footer had gezet namelijk https://www.minimalistmarketing.nl/nl.linkedin.com/in/marjetwullink/. Neem nu dus het achterste gedeelte, de permalink en vul deze in bij request.
Request > example: /about.htm   >> In dit veld vul je de permalink in (alleen het achterste gedeelte na de domeinnaam), dus niet http://jedomeinnaam.nl ervoor !
Destination >> nieuwe link met http://www.jedomeinnaam.nl/permalink
Daarna klik je op de blauwe knop ‘Wijzigingen opslaan‘.
3 // TESTEN
Test vervolgens of de oude link echt goed doorverwijst naar de nieuwe.
Op deze manier verlies je niet de pagerank (een cijfer/waarde van 0 – 10) die Google aan deze URL heeft gegeven. Daarnaast veroorzaak je geen 404-fout, wat je waarde/pagerank kan verminderen. Hoe meer 404-fouten op je website door Google worden gevonden, hoe minder goed hij je website beoordeeld.

Alleen wanneer je handig bent met FTP-gegevens dan kun je dit aangeven in de .htaccess file met bijv:

Redirect 301 /het-aanpassen-van-een-link https://www.minimalistmarketing.nl/aanpassen-link

Gelukkig kan het ook eenvoudiger via een plugin. Echter elke extra plugin zorgt voor een minder snelle laadtijd, daarom houden we de nodige plugin liever zo beperkt mogelijk.

Handigste WordPress Thema waar ik graag mee werk

Divi theme