Een sitemap, wat is het eigenlijk en waarom is dat handig voor mijn website? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. Daarom gaan wij alles uitleggen over Yoast sitemap. Want het is namelijk super belangrijk voor je website om een sitemap te hebben.

Yoast sitemap

Wat is een sitemap?

Laten we beginnen bij het begin, wat is een sitemap precies? Op een sitemap kun je een lijst van alle pagina’s die op je website staan vinden. Dus elke pagina die er te vinden is op je website staat in de sitemap. Deze lijst is gemaakt zodat bezoekers en/of zoekmachines makkelijk de content van je website kunnen vinden.

Het is goed om een (Yoast) sitemap te hebben zodat je website goed gestructureerd is. Via de sitemap zijn er linkjes naar elke pagina op je website. Door het maken van de sitemap ben je voor zoekmachines beter vindbaar en kunnen zoekmachines je nieuwe pagina’s beter vinden.

sitemap voor bezoekers

De eerste soort sitemap is voor bezoekers. Dit is een overzichtelijke pagina op je website waar de bezoekers makkelijk naar pagina’s van je website kunnen gaan. Op de sitemap staan namelijk de linkjes van alle pagina’s va je site. Het is een soort inhoudsopgave voor bezoekers. Deze  sitemap is gemaakt in HTML. Je ziet vaak in de footer van een website de HTML sitemap staan.

Yoast sitemap voor zoekmachines

Als er een Yoast sitemap is voor bezoekers is er natuurlijk ook een voor zoekmachines. Deze is vaak niet zichtbaar voor de bezoekers van je website. De sitemap wordt vaak in een speciaal XML formaat gemaakt. Zo kunnen alleen zoekmachines deze lezen en normale bezoekers niet. Een sitemap voor zoekmachines heeft fijne voordelen voor de vindbaarheid van je site.

Yoast sitemap

Hoe maak je een Yoast sitemap?

Na alle handige informatie wil je natuurlijk weten hoe je een Yoast SEO sitemap maakt. Plugins voor je WordPress website zijn erg handig, Yoast is een bedrijf dat plugins maakt waarmee je onder andere je website kunt optimaliseren voor zoekmachines. Om een XML Yoast sitemap te maken kun je gebruik maken van de Yoast SEO plugin. Je hebt hier een gratis en een betaalde versie van. De plugin maakt dan automatisch een sitemap voor je website. Hoe maak je de Yoast sitemap?

  1. Installeer de Yoast SEO plugin
  2. Klik op SEO in de linkermenubalk in WordPress
  3. Ga naar ‘features
  4. Klik ‘XML sitemaps’ op ‘on’

Nu je de sitemap hebt gemaakt is het belangrijk om deze aan te melden bij Google Search Console. Nu weet je waarom een Yoast sitemap belangrijk is voor jouw website en hoe je met de plugin van Yoast een automatische sitemap kunt maken. Wil je meer SEO tips? Lees dan vooral verder op de website.

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.