Het is niet makkelijk, je eigen bedrijf runnen en daar een lekkere dikke boterham van kunnen smeren. Gelukkig ben je niet de enige girlboss en kunnen we van elkaar leren. Hierbij enkele van mijn tips die ik probeer te volgen gedurende alle ups & downs in mijn ondernemersschap:

  • Verander!

Als je dezelfde dingen blijft doen, zal ook de uitkomst hetzelfde blijven. Dus ook het geld wat je verdiend. Je zult jezelf elk jaar weer moeten afvragen, wil ik dit doen tot mijn 65e? Zo niet, wat is dan de stap die ik nu wil maken en welke stapjes kan ik nemen om daar te komen.

Momenteel verander ik mijn werkproces waarin ik veel meer bezig ben met het maken van online cursussen en het oplossen van problemen van mijn klanten. Door deze verandering in werken en denkproces merk ik al dat ik op een andere manier mijn geld verdien, dit geeft energie.

Zo veranderde ik 3,5 jaar geleden van werkplek en voelde me een echte ondernemer. Ik haalde dat jaar ook voor het eerst een omzet van 75.000 euro. Ik ben er heilig van overtuigd dat een verandering in je werkproces en je dagelijkse routine er al voor kan zorgen dat je je (financiële) doelen zult realiseren.

Ook op dit moment ga ik weer veranderen van werkplek, van een heerlijke vertrouwde plek, waar ik graag kom, zelfs in het weekend en in de avonden, geef ik deze op voor een nieuwe omgeving met allemaal andere vrouwelijke ondernemers. Ik ben benieuwd wat dit voor mijn (financiële) doelen gaat doen.

  • Vind een geweldige werkplek

Je bent waarschijnlijk vaker op je werkplek te vinden dan in je huis. Vooral voor ondernemers is het belangrijk om werk en prive gescheiden te houden. En als je dan op je werkplek komt, dat je blij wordt van het licht, de mensen, de bloemen en de lekkere koffie.

Voor ik in mijn huidige werkplek introk, droomde ik van de werkplek en had ik deze al 10x ingericht voor ik er daadwerkelijk introk. Ook nu vind ik het erg spannend om zo’n nieuwe stap te nemen, maar ik weet zeker dat het mij weer veel zal brengen.

  • Vind jouw beste werktijden en routine

Ben je een ochtendmens? Zorg er dan voor dat je de avond vantevoren al de taken voor de volgende dag plant. Mijd je email in de ochtend en ga eerst die taken doen. Dan kun je na je energieke moment, rustig je email bekijken en beantwoorden of deze als nieuwe taken in je agenda inboeken.

Routine is daarnaast iets waar ik momenteel heel veel onderzoek naar aan het doen ben. Hoe krijg ik bijvoorbeeld het beste routine in mijn marketing? Ik deed altijd maar wat en op momenten dat ik er tijd voor had. Tegenwoordig ben ik met vallen en opstaan een routine aan het creëren voor mijn online marketing die echt goed bij mij en mijn onderneming past. Dit zal je een houvast geven voor je werk en ook zorgen dat je zult blijven groeien.

  • Kijk & leer van andere Girlbosses

Als leerling kunstenaars ging men eerst het werk van hun meester kopiëren om daarna hun eigen stijl te vormen. Dit mag ook best als Girlbosses. Zodra je goed gaat kijken wat iemand anders doet en deze manier van werken integreert, kom je er tijdens het nadoen achter hoe jij het eigenlijk wilt doen, waar jouw kracht ligt en brengt je dit een stuk verder. Dus door af te kijken van anderen, kom je tot jouw eigen unieke product. Het zet je vooral aan om maar te beginnen en hoe makkelijk is het om te kopiëren. Natuurlijk blijft deze kopie alleen als tool om je eigen product te creëeren, net als de kunstenaars uit vroegere tijden.