SEO Links

Met SEO links bedoel ik linkjes in de content, de gewone geschreven tekst van je website. Je kunt met linkjes veel doen in je website om je eigen SEO en die van anderen te verbeteren. Linkjes kunnen verwijzen naar een pagina in je eigen website (intern linken) of naar iemand anders website (extern linken). Als jouw website ‘genoemd’ wordt op iemand anders website met een link, dan heet dit een backlink.

Hoe kunnen SEO linkjes op je site je vindbaarheid verbeteren?

Gebruik SEO links in je content op een positieve manier voor de bezoeker én de zoekmachines:

  • selecteer belangrijke woorden (keywords) en maak daar een link van naar een pagina waar het betrekking op heeft.
  • de bezoeker kan door de doorverwijzing (link) naar een andere pagina van meer informatie worden voorzien. Dit is een positieve ervaring voor de bezoeker.

Een voorbeeld van het gebruiken van een link in een blogpost van interiorjunkie waar ze een erg leuk wandrek laat zien.

backlinks-links-seo

Je ziet dat er een link van het woord wandrek is gemaakt, want dit is het keyword dat ze voor deze blogpost heeft gekozen. Op die manier krijgt dit woord net even wat meer waarde dan de rest van de woorden. Als tip zou de link nog iets speelser / natuurlijker kunnen worden gebruikt door iets meer dan alleen ‘wandrek’ te noemen, dus bijv. Dit ‘metalen kubusvormige wandrek’…  Dan wordt het net wat specifieker en tevens minder droog. Zo kun je dus ook nog eens creatief omgaan met linkjes in je teksten.

Waarom verbetert je website van online linken?

Door een link in je content te zetten krijgt het woord dat je als keyword (of keyword-set) voor die pagina wilt gebruiken, meer waarde dan de overige woorden. Zo ziet Google dat dit inderdaad een belangrijke term is. Je kunt dan intern linken naar een pagina waar je bijvoorbeeld deze wandrekken verkoopt in je webshop. Óf je linkt naar een externe webshop of de makers van het wandrek.

Hoe organischeR, hoe beter

Op deze manier komt een bezoeker niet vast te zitten op jouw pagina en klikt weer door naar een pagina die hij of zij interessant vindt. Dit is een organische manier van nieuwe informatie ontvangen. Als je naar een winkel gaat blijf je ook niet steeds staren naar één product maar kijk je ook wat er nog meer is om te zien of er nog andere interessante dingen zijn om naar te kijken. Hoe organischer je website is, hoe beter voor Google. Zorg dus dat je bezoekers niet vast komen te zitten op je pagina.

Waarom zou je de vindbaarheid van anderen verbeteren?

Naar mijn idee waardeert Google het, dat websites, net als mensen, zo natuurlijk mogelijk communiceren. In het dagelijks leven zijn we ook niet alleen maar aan het nemen maar geven we ook veel. Als je alleen maar linkt naar je eigen pagina’s;  eanderen linken wel naar jou maar jij linkt niet naar anderen, dan komt je bezoeker op je website vast te zitten. Je neemt alleen maar en je laat de bezoeker niet organisch zijn informatie tot zich nemen.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn linkjes die van een andere website naar jouw website verwijzen. Eigenlijk maak jij backlinks aan voor anderen als je naar hen verwijst in je content. Google ervaart het als iets positiefs als anderen naar jouw website verwijzen. En als ‘anderen’  de websites van een universiteit, een overheid, een bekende nieuwssite of een grote blogger zijn, dan wordt dit alleen nog maar meer gewaardeerd door hun autoriteit. Als iemand op een andere site dus iets over jou of je website schrijft, zorg er dan voor dat ze jouw website-link vermelden in hun tekst. Het liefst dat ze enkele woorden die relevant zijn voor jouw website selecteren en daar een link van maken.

Is het mogelijk om teveel te linken?

Het is voor sommige bloggers soms moeilijk om niet teveel externe links te gebruiken. Bijvoorbeeld het aantal links op de website van Littleslist is best groot doordat zij lijstjes maken van de top-producten te gebruiken voor kinderen.

backlinks links seo littleslist

Aangezien zij rondom de SEO links behoorlijk veel informatie geven, is dit niet zo erg als bijvoorbeeld een portal-website waar alleen maar links staan. De link-dichtheid op een pagina is dan eigenlijk te groot. Oftewel, het aantal SEO links in verhouding tot de normale tekst is dan teveel. Let er dus op dat je genoeg content schrijft als je verwijst naar andere websites om de link-dichtheid te beperken. (Je kunt ook links uitschakelen om niet te laten volgen (no follow toevoegen), hierover meer in een latere blog.)

Conclusie voor het gebruik van SEO links

 

  • Gebruik externe en interne SEO links in je content waar dit ook echt de ervaring van je site voor de bezoeker verbetert.
  • Selecteer woorden die relevant zijn voor jouw content en de content waar je naar verwijst en maak daar een link van.
  • Stel de ervaring van de bezoeker voorop zodat deze zo organisch mogelijk kan shoppen of zijn informatie verzamelen.
  • Gebruik niet teveel SEO links.

Wil je SEO zelf doen maar geen idee waar je moet beginnen?

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.

SEO link