SEO afbeeldingen

Het gebruik van afbeeldingen in je website maakt je website aantrekkelijker. En hoe aantrekkelijker je website is, hoe beter Google jouw website kan waarderen. Daarom zal Google een pagina met afbeeldingen beter waarderen dan zonder afbeeldingen. Hoe zorg jij voor de juiste keywords in je afbeeldingen? 

Hoe weet Google of je afbeeldingen gebruikt?

Google laat robots je pagina’s indexeren. Oftewel de code wordt opgeslagen in een soort van groot excel-sheet. Hierin staan de links naar de afbeeldingen. Een afbeelding wordt in de code meestal aangeduid met <img src=”linknaarafbeelding”>. Dit heet een ‘image-tag‘. Als deze code om je afbeelding heen staat, weet Google dus dit een afbeelding is.

afbeelding seo wordpress

— Deze code kun je zien door in de Chrome browser met je muis op het plaatje te staan en dan op je rechtermuisknop klikken en selecteer ‘inspect’. —

Echter worden tegenwoordig steeds meer afbeeldingen in een achtergrond-afbeelding gebruikt. Dit gaat vaak om afbeeldingen die over de hele breedte van het scherm worden geschaald en waar tekst overheen kan worden gezet zoals een slider. Google gaat ervan uit dat deze afbeeldingen meer dienen voor het design dan als illustratie bij de content. Ze versterken op die manier niet zozeer de content dan als het om losse afbeeldingen bij de tekst gaat. Daarom worden deze niet als heel belangrijk beschouwd en zul je dus altijd een extra ‘normale’ afbeeldingen moeten toevoegen om een fijne waardering van Google te krijgen.

Want bezoekers vinden content met afbeeldingen die dienen ter illustratie, extra uitleg, bij de content fijn. Hoe meer de bezoeker wordt gesteund om de content te begrijpen, hoe meer Google je content kan waarderen. Dus gebruik niet alleen achtergrond afbeeldingen, maar ook gewone images. Ga dus op zoek naar ‘image-tags’ in je content.

Extra waarde geven aan je keywords in afbeeldingen

  • keywords in de bestandsnaam van je afbeelding zetten
  • keywords in de alternatieve tekst van je afbeelding zetten

Keywords in afbeeldingen; de bestandsnaam

De bestandsnaam van afbeeldingen wordt heel vaak vergeten om te bewerken voor SEO. De bestandsnaam is bijvoorbeeld plaatjenummer3.jpg. Toch is dit wel heel belangrijk. Je kunt je bestandsnaam helaas niet meer aanpassen nadat je je afbeelding hebt geupload naar je website. (Alleen de titel kun je nog aanpassen) Je zult dus je afbeeldingen moeten hernoemen / de juiste naam met keywords geven op je computer en daarna pas uploaden naar je website. Op deze manier komen je keywords in je afbeelding en komt deze met de juiste bestandsnaam (met keywords) in je website te staan. Een bestandsnaam kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien afbeelding-seo-wordpress.jpg. Dus streepjes tussen de verschillende woorden, net als bij een permalink (achterste gedeelte van een URL). 

Alternatieve tekst voor SEO afbeelding 

Een alternatieve tekst kan worden toegevoegd aan een afbeelding om een korte beschrijving te geven wat er te zien is op de afbeelding. (meer informatie over alternatieve tekst / afbeelding invoegen in WordPress) Een alternatieve tekst wordt voorgelezen aan blinden en is daarom eigenlijk verplicht. Het is daarom ook geen goed idee om heel erg af te wijken van een beschrijving van je afbeelding maar wel goed om er keywords in te gebruiken. De afbeelding die je hierboven in dit bericht ziet heeft bijvoorbeeld de alternatieve tekst mee: “afbeelding seo wordpress”. Het zegt genoeg over wat je ziet en het zijn keywords. Je kunt hier gewoon spaties tussen zetten (hoeft niet met streepjes).

De titel van een afbeelding mag ook bestaan uit keywords, maar het wordt niet gezegd dat dit voor SEO daadwerkelijk goed is. Ik zou het gewoon doen, maar als je niet genoeg tijd hebt, gebruik dan in elk geval de andere 2 opties.

SAMENVATTEND SEO AFBEELDINGEN

  • gebruik gewone afbeeldingen in je content (niet alleen maar achtergrondafbeeldingen).
  • pas de bestandsnaam aan met keywords voor je een afbeelding upload naar je site.
  • voeg een alternatieve tekst met keywords aan je afbeelding toe.

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche & expertise die bij hen past.