Je weet wel wat je intuïtie is, denk je. Maar als je aan intuïtief betekenis moet geven dan wordt het toch wat lastiger. Want wat betekent het als je iets intuitiefs doet, op een intuitieve wijze?

Intuïtief betekenis

Intuitief is een afgeleide van intuïtie. En de betekenis van intuïtie is dat er een sterk gevoel of een inzicht of ingeving bij jou binnenkomt waarvan je zeker weet dat het waar is. De logica ontbreekt bij deze inzichten. Je voelt het aan en je hoeft er niet bij na te denken. Het is logisch, gevoelsmatig en natuurlijk.

Intuitief betekenis: Je doet iets op je gevoel omdat het op die manier logisch en natuurlijk lijkt.

Afgeleide woorden zijn bijvoorbeeld:

  • Intuitief coach,
  • Intuitief ondernemen,
  • Intuitief beslissingen maken.

Zo kun je veel bestaande zaken met je intuÏtie benaderen in plaats van met je ratio, maar hoe doe je dat? 

intuitief betekenis wat is het

Hoe volg je je intuïtie

Als je de betekenis van Intuïtief weet, betekent dit nog niet dat je het ook direct begrijpt of kunt toepassen. Want veel mensen kunnen niet bij hun gevoel of intuïtie komen. Er zit een blokkade op. Je weet wel dat het er moet zijn, maar je hoofd zit in de weg. Je gaat direct denken zonder de voelen.

Manieren om intuïtief te kunnen werken

Hoe weet je wanneer je intuïtie tegen je praat of wanneer het je cognitie is. Dat moet je leren door beter naar jezelf te gaan luisteren. De huidige wereld waar alles snel gaat zorgt ervoor dat ook je brein snel alert is en soms sneller reageert dan je intuïtie. Daardoor wordt het ons steeds moeilijker gemaakt om goed naar ons onderbuikgevoel te kunnen luisteren.

Enkele manier om beter naar je intuïtie te luisteren:

  • Routinematig stil gaan zitten. Je kunt het inderdaad ook mediteren noemen. Maar je hoeft het niet eens zo’n professionele naam te geven. Wat wel helpt is dat je het op een bepaald vast moment van de dag gaat integreren. Bijvoorbeeld direct nadat je opstaat of juist voor je naar bed gaat. En als jij elke dag een wandeling maakt, waarom niet even op een bankje gaan zitten in stilte. Geen muziek op je oren of een podcast luisteren, gewoon niks.
  • Yin yoga. Een vorm van yoga waarbij je lichaam tot je spreekt. Waar het pijn doet of juist niet en je gaat hierbij meer voelen hoe je lichaam spreekt in plaats van je hoofd.
  • Yoga nidra. Het is eigenlijk shavasana oftewel een liggende meditatie waarbij je lijf totaal relaxt en je brein actief blijft. Je valt niet in slaap, ook al mag dat wel.
  • Pendelen. Wellicht heb je wel eens gehoord van het voorspellen van het geslacht van een kind in de buik. Jongen en dan draait de pendel rond, meisje dan gaat het heen en weer. Het is echter een methode om te weten wat jouw energie je wil vertellen zonder dat de ratio zich ermee bemoeit.

 

 

 

 

 

 

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche & expertise die bij hen past.