Google Analytics, je hebt er vast al wel eens van gehoord. Door middel van Analytics kan jij de bezoekersaantallen van jouw website bijhouden. Maar niet alleen dat, je kan zien waar ze vandaan komen. Hebben ze de URL van jouw site in de browser ingetypt of komen ze via een search in Google? Ook kan je zien hoe lang de bezoekers op de site zijn en hoeveel pagina’s ze bezoeken.

Het toevoegen van Google Analytics aan jouw WordPress website kan vrij eenvoudig via een plugin of handmatig. Wij gaan het met de hand doen en niet via een plugin. De reden hiervoor is dat hoe meer plugins er op je website staan, hoe langzamer deze wordt.

 

account aanmaken

Voordat we beginnen met toevoegen heb je een GA account nodig. Dit kan met je Gmail of Google account. Ga naar https://marketingplatform.google.com/about/ en kies voor ‘inloggen bij Google Marketing Platform’.

Nu je bent aangemeld voor Analytics vraagt Google van welke versie je gebruik wilt maken. Je kan kiezen uit Universal Analytics of Classic Analytics. Voor WordPress kies je de optie Universal Analytics.

 

Het toevoegen van de code GOOGLE ANALYTICS AAN WORDPRESS

Nu komt het toevoegen van Google Analytics aan je WordPress website. We gaan dit handmatig doen, zonder hulp van een plugin. Hiervoor heb je de trackingcode nodig. De code vind je bij ‘beheer’ >> ‘property’ >> ‘trackinginfo’ >> ‘trackingcode’. Deze trackingcode moet je kopiëren en invoeren bij WordPress.

Ga op WordPress naar je admin dashboard.

Misschien heeft het thema een optie voor Google Analytics, zoals bijv in deze blog.

Hier volg je de stappen als dit niet het geval is voor jouw Google Analytics WordPress toevoeging.
Ga naar >> ‘weergave’ >> ‘editor’.
In het menu aan de rechterzijde staat ‘header.php’.
Open deze, je krijgt nu een stuk code in een tektvak te zien.
Ga hierin op zoek naar ‘</head> en plak de code ervoor.
De laatste stap is het bijwerken van de pagina. Jij hebt nu succesvol de trackingcode handmatig toegevoegd aan jouw WordPress website en kan de bezoekersaantallen gaan bijhouden.
Let op: het kan tot wel 24 uur duren voordat de eerste resultaten binnenstromen in Google Analytics. 

google analytics wordpress

Wil jij meer weten over het gebruik van WordPress? Lees dan meer artikelen met onze WordPress tips!

Goed WordPress Thema voor SEO & super handig

Divi theme

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche & expertise die bij hen past.