“Wil je nog eventjes de verkoopcijfers aflezen en ophangen met een nieuwe VN cover?”
“Wil je op de website van Hollands Diep dat plaatje verwisselen en deze tekst erbij zetten?”
“Wil je de teksten aanpassen op de pagina voor de agenda verkoop van Opzij?”
Het voornamelijk uitvoerend bezig zijn heeft mij een ‘bore-out’ opgeleverd toen ik nog Marketing Assistent was bij Weekbladpers Tijdschriften. Zij zagen gelukkig ook heel goed in dat ik andere dingen moest gaan doen. Na mijn ‘bore-out, kreeg ik daarom vrij snel de positie van online marketeer aangeboden.

Wat is een ‘bore out’ exact?

Het kan verschillende dingen inhouden voor verschillende mensen. Sommige mensen vinden het heerlijk om niet te diep na te denken tijdens hun werk. Zij zoeken hun uitdaging liever in hun hobbies. Anderen, waaronder ikzelf, krijgen meer spanning van dingen doen onder hun niveau.

Een bore out is dus het feit dat er teveel spanning in je lichaam komt doordat je niet meer wordt uitgedaagd. Het werk zorgt voor stress omdat je veel dingen moet doen die niet meer uitdagend zijn. Het levert je geen energie op maar kost alleen maar energie.

Wat zijn de symptomen van een bore out?

Ook de symptomen van een bore out kunnen variëren per persoon. Ik kreeg hartkloppingen. Ik dacht dat mijn hart ermee stopte en ben volgens mij twee keer naar het ziekenhuis gegaan met deze klachten. Echt… je denkt dat je dood gaat. Dit zijn dus de zogenaamde paniekaanvallen.

Ik heb ook wel gehoord dat een bore out resulteert in depressiviteit of in elk geval een soort algehele malaise waar je moeilijk alleen uitkomt. Het is daarom goed om niet in je eentje te proberen van een bore out af te komen.

Hoe kom je er vanaf?

Helaas is er geen vast recept voor een ‘bore out’. Zelf kwam ik er snel doorheen door de actie-modus te starten. Ik dacht: “Ok, er is iets aan de hand… hoe gaan we dit oplossen.”

Wat ik heb gedaan om van mijn burn out af te komen?:

  • Een haptonoom in de arm genomen om mee te praten en oefeningen mee te doen. Dit gaat dan vooral over hoe je in alle relaties staat in je leven: werk & privé. Zeker een aanrader.
  • Een week bij mijn ouders verbleven. Zij woonden destijds nog erg afgelegen op een boerderij waar niks is. Een soort hedendaagse stilte-retraite.
  • Het genre doktersromannetjes ontdekt in plaats van dikke literaire pillen. En nog steeds lees ik sindsdien ter ontspanning niet meer een literaire hoogdraver, maar een Sophie Kinsella. Ook luister ik veel boeken via Storytel zoals Outlander.

Hoe voorkom je een bore out?

Heb je zelf het idee dat je een bore out hebt? Geef het aan bij je werkgever. Een goede werkgever zou je dan de kans moeten geven om even alleen maar dingen te gaan doen die je leuk vindt en waar je van relaxt. Zodra je weer beter in je vel zit, is het goed om een gesprek met je werkgever aan te gaan om te kijken wat jullie kunnen veranderen om je takenpakket uitdagender te maken.

In mijn eigen bedrijf ben ik zelf de werkgever. Hoe voorkom ik een bore out?

  • Ik verander mijn diensten elke zoveel jaar.
  • Ik besteed veel uit.
  • Ik probeer zo goed als ik kan mijn grenzen aan te geven aan mijn klanten.

Veranderen van je diensten naar meer uitdaging

Ik begon 10 jaar als illustrator, webdeveloper en SEO specialist. Ik kwam er achter dat illustreren mij niet genoeg uitdaging gaf. Dat vond ik wel in het coderen als webdeveloper en in het geven van cursussen over SEO. De WordPress thema’s werden alleen steeds beter te customizen zonder code dus werd het voor mij ook minder uitdagend. Daarom ben ik gestopt met website bouwen ben ik nu voornamelijk SEO consultant. Hier kan ik o.a. mijn technische code kennis handig combineren, strategisch nadenken en nieuwe creatieve content verzinnen die goed gaat werken.

Uitbesteden om een bore out te voorkomen

Natuurlijk moet je als ondernemer ook dingen doen niet altijd even uitdagend zijn zoals de administratie. Maar het is wel verstandig om te gaan uitbesteden als je snel uitgekeken raakt op taken. Zo keek ik op een gegeven moment Netflix series terwijl ik websites aan het bouwen was. Dat doe ik bijv ook met mijn administratie.

Wat ik tegenwoordig uitbesteed om een bore out te voorkomen:

  • administratie
  • simpele blogs schrijven
  • social media
  • project management voor bijv mijn cursussen

Grenzen aangeven

Sommige klanten willen dat je 24-7 bereikbaar bent. Vooral als je een webdeveloper bent. Dit is dan ook een goede test om te kijken of je goed bent in het grenzen aangeven. Ik was daar niet zo heel goed in. Mijn oplossing was om samen te werken met mensen die wel kunnen als jij niet kunt.

Naast het bereik baar zijn voor je klanten is het ook verstandig om goed de grenzen van je diensten aan te geven. Vaak doe ik net even wat extra dan een dienst inhoudt, maar geef ik dit niet aan. Dat is niet handig. Het is goed om je klant op de hoogte te stellen dat je het even eenmalig extra doet zodat het het proces versnelt. Daarom laat ik soms hele blogs schrijven in plaats van alleen een onderwerp verzinnen en een inleiding schrijven zoals in de dienst zit inbegrepen.

Hopelijk heb ik je geholpen met het voorkomen van een bore out en om in te zien of je hier wel of niet gevoelig voor bent.

Liefs,
Marjet

 

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche & expertise die bij hen past.