Stap 2: Adwords Zoekwoordplanner account aanmaken

Deel 2: Factuurgegevens invullen

Sommige accounts kunnen de Zoekwoordplanner niet gebruiken tot ze een Adwords campagne starten. Hiervoor heeft Google je factuurgegevens nodig. In dit blogbericht leg ik uit hoe je toch niet hoeft te betalen voor de Keyword planner

Nadat je een Google Adwords account aan hebt gemaakt, is de aanmelding meestal voltooid. Maar als dat bij jou niet zo is, kom je waarschijnlijk op het onderstaande scherm om een nieuwe campagne aan te maken.

adwords-account-aanmaken

Vul op deze pagina een campagnenaam in (bij de bovenste pijl) en je locatie (bij de onderste pijl). Als je naar beneden scrolt kun je ook jouw voorkeurstaal invullen. Bij “Standaardbod” vul je €1,- in als dat er nog niet staat. Bij “Budget per dag” vul je €4,- in. Klik daarna op de blauwe knop onderaan de pagina “Opslaan en doorgaan”. Je komt nu op de onderstaande pagina.

adwords-account-aanmaken-2

Vul de naam van een advertentiegroep in en daarna de kop, de eerste bedrijfsregel, de zichtbare URL en de uiteindelijke URL. Het maakt niet zoveel uit wat je invult, want de campagne gaat niet live. Aan de rechterkant zie je hoe de advertentie eruit ziet als deze wel live zou gaan. Scroll naar beneden en vul een zoekwoord in.

zoekwoordenonderzoek-doen

Klik vervolgens op de blauwe knop onderaan de pagina: “Opslaan en doorgaan naar facturering”. Waarschijnlijk kom je dan op een pagina waar je het land kunt invullen dat gekoppeld is aan jouw factureringsgegevens. Klik daarna op “Doorgaan”.

cursus-zoekwoordenonderzoek
Op de volgende pagina vul je de factuurgegevens in. Vul het BTW-nummer in als je die hebt, je naam en adres en de gegevens van het primaire contactpersoon. Daaronder legt Google uit dat de betaling via automatische betaling loopt. Daarom is het belangrijk dat je jouw advertentiecampagne stop zet om ongewenste kosten te voorkomen. Scroll naar beneden om je betaalgegevens in te vullen.

keyword-research

Klik op de blauwe knop “Verifiëren”. Er komt dan een pop-up in beeld. Vink het vakje aan om te bevestigen dat jouw informatie correct is. Vervolgens klik je weer op de blauwe knop: “Accepteren”. Als jouw toegevoegde betalingsmethode is geaccepteerd door Google, staat er een groen vinkje (zie de onderstaande afbeelding).

keyword-research-2

Vink het vakje bijna onderaan de pagina aan: “Ja, ik ga akkoord met de bovenstaande Algemene voorwaarden”. Klik daarna op de blauwe knop “Registratie voltooien”.

Nu kom je op een pagina met een overzicht van jouw campagnes. Hier staat jouw proefcampagne. Klik op het groene bolletje links van jouw campagnenaam. Hierdoor verschijnt er een klein driehoekje.

zoekwoordplanner-gebruiken

Door op het driehoekje te klikken, krijg je drie mogelijkheden.zoekwoordplanner-proefcampagne

Klik op de optie “Onderbroken” om de campagne te pauzeren. Je ziet daarna bij status “Onderbroken”. De campage staat dan niet live en je hoeft er nu niets voor te betalen.

google-adwords-keyword-planner

Als je exacte resultaten wilt zien, kun je het beste wel je campagne live zetten met bijv € 1,50 per dag. En dan na je onderzoek weer onderbreken. Zie hieronder dat je dan bij budget jouw gewenste dagelijkse budget kunt invullen.

Nu kun je de Zoekwoordplanner gebruiken. Klik bovenaan op: “Hulpprogramma’s” en vervolgens op “Zoekwoordplanner” zoals aangegeven in de afbeelding hieronder.

keyword-planner-cursus

Heb je het eerste blogbericht in dit zoekwoorden onderzoek stappenplan al gelezen? Brainstormen naar zoekwoorden.