die tenAls je aan online video’s denkt, denk je aan YouTube. Dit is de plek waarop alles te vinden is. Of je nu zoekt naar een tutorial hoe je je wasmachine moet maken, een muziekvideo of de nieuwe video van je favoriete YouTuber. YouTube is toegankelijk voor iedereen. Maar waar zet je jouw video’s op als je niet wilt dat de hele wereld ze zomaar kan bekijken? Hier komt Vimeo om de hoek kijken.

Externe site voor video’s gebruiken

Websites zoals YouTube en Vimeo zijn gemaakt voor video’s. Vanaf beide sites kun je jouw geüploade video ’embedden’ en op je eigen website zetten. Embedden is een stukje code van een andere site,  op je website zetten. Zo kan de Youtube of Vimeo video vanaf op website worden afgespeeld. Zo staat de Vimeo of Youtube video op je site zonder deze te uploaden op je website, waardoor je site niet zwaar wordt.

YouTube video’s voordelen

youtube versus vimeo vsBijna iedereen is bekend met YouTube. Een social media platform waarop je gemakkelijk video’s kunt uploaden, maar vooral, waarop je video’s kunt bekijken. Wanneer je een video op YouTube zet kan je deze op openbaar zetten, dan kan iedereen hem zien. Youtube heeft als voordeel dat je sneller viraal kunt gaan en er aan kunt verdienen. Of, een tweede optie, je zet de video op privé of unlisted. Dan kan de video alleen bekeken worden door mensen die de link naar de video hebben. Bij YouTube zijn de meeste functies gratis te gebruiken.

Vimeo voor online trainingen

De mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik online trainingen geef, dit doe ik door middel van video’s op mijn site. Ik wil niet dat deze video’s bekeken kunnen worden door iedereen. Dit is op YouTube vaak wel het geval. Hierom maak ik gebruik van Vimeo.

Op Vimeo heb je een eigen platform, dit kunnen anderen niet (per sé) zien. Bij Vimeo heb je bij de gratis versie minder opties als bij YouTube. Op de betaalde versie van Vimeo kun je jouw video’s uploaden en zelfs bewerken. Je kunt ook een thumbnail toevoegen op Vimeo. Vimeo heeft meer privacy opties dan YouTube. Jij bent bij Vimeo veel meer in controle over wat er met jouw video gebeurt. Zo heb je dezelfde opties als bij YouTube, openbaar, privé en unlisted. Maar, er zijn meer opties.

Een van deze opties is dat je video’s kan embedden op websites naar keuze. Op andere websites kunnen ze dan dus niet worden geëmbed. Zoals met mijn cursus het geval is. Zo weet ik zeker dat de video’s van mijn cursus goed beveiligd online staan.

Beide platformen hebben voor- en nadelen. Welke je het beste kan gebruiken voor jouw online video’s ligt voornamelijk aan de doeleinden van de video.

Youtube vimeo

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.