Weet jij waar je je website statistieken moet bekijken?
Als je dat wel weet, weet je dan ook waar je moet kijken of overweldigen de cijfers/ data /opties je?

Om antwoord te geven op de eerste vraag:
Weet je niet waar je moet kijken of inloggen voor je website statistieken?
Er zijn meestal 3 mogelijkheden:

 1. Je hebt geen Google Analytics, dan kun je via de hosting partij je statistieken meestal bekijken. Deze zijn niet super uitgebreid maar je kunt de basis wel zien. Mail je hostingpartij of Google je hostingpartij in combinatie met ‘website statistieken bekijken’.
 2. Je hebt geen idee of je Google Analytics hebt.*
 3. Je herinnert je vaag iets maar geen idee waar je dit moet checken.
  Je website bouwer heeft wel Google Analytics in je website geïnstalleerd maar jou niet op de hoogte gesteld of je hebt dat wel ooit eens gekregen maar niks mee gedaan.>> **

*Je kunt checken of je Google analytics in je site hebt staan door

 1. op je rechtmuisknop te klikken als je op je website bent en dan
 2. aanklikken ‘broncode weergeven’ (onderste optie).
 3. Als je in de broncode zit ga je hier zoeken (met bijv. CMD + F / Control + F) op ‘gtag’.
 4. Als je daar onderstaande ziet, dan staat er wel Google Analytics in je site.
  webstatistieken

 

Staat dit er in? Jeej! **Ga dan naar Analytics.google.com en log in met je Google / gmail account. Als je die niet hebt dan, dan heeft je webbouwer je nog niet met jouw gegevens toegevoegd en alleen met zijn of haar gegevens. Vraag of zij/hij dit wil doen.

Een extra mogelijkheid is de Google Search Console. Dit is meestal niet iets waar je webbouwer je automatisch aan koppelt.

Welke website statistieken zijn het beste om te bekijken als je begint?

De algemene cijfers zijn belangrijk voor een algeheel gevoel of je meer bezoekers of minder bezoekers krijgt per maand.  Maar eigenlijk is het in eerste instantie heel goed om te weten waar je bezoekers vandaan komen én welke pagina’s of blogs ze dan graag bezoeken en bekijken.

Welke website statistieken laten zien waar je bezoekers vandaan komen?

Je kunt bezoekers krijgen naar je website via social media, via Google of via andere website die naar jou verwijzen (referrers). Je kunt betaald verkeer hebben via bijvoorbeeld advertenties (paid) en onbetaald verkeer (organisch). Dit laatste verkeer noemen we organisch. Meestal weet je wel een beetje of je advertentie veel kliks heeft opgeleverd omdat je daar wel naar kijkt. Maar de organische data van je website statistieken, heb je vaak minder inzicht in.

Zie hieronder hoe je in Google Analytics (GA4) een algemeen overzicht krijgt van waar je meeste verkeer vandaan komt.

hoe komen bezoekers op-je-site-webstatisiteken google analytics ga4

Social media bezoekers

Als je veel tijd stopt in social media is het belangrijk om te weten of mensen jouw website bezoeken via social media. Je kunt zelfs zien of ze daadwerkelijk je producten of diensten aanschaffen als ze via social media komen.

Via welke zoekwoorden in Google komen de meeste bezoekers?

Je kunt bekijken in de Google Search Console. Als je dit nog niet hebt, dan is het erg handig om je hiervoor aan te melden en de connectie tussen je website en deze tool te installeren. Lees hoe je deze Google webstatistieken kunt koppelen.

Dan kun je in deze tool zien via welke zoekwoorden de meeste mensen naar jou toekomen. Bijvoorbeeld voor mij is dat ‘story delen Instagram’. Maar het is ook handig om te weten welke content de meeste bezoekers via Google heeft.

(Ben je een coach, trainer, therapeut of mentor? En wil je meer weten over website statistieken en hoe je hiermee je marketing kunt versimpelen? Kijk een op >> Mind your business.)

Welke content krijgt de meeste bezoekers via Google?

Vaak komen bezoekers niet via 1 keyword set maar heel veel verschillende. En daardoor loopt een van je blogposts bijvoorbeeld heel goed. Denk aan

Via welke campagnes of nieuwsbrieven komen de meeste bezoekers?

Dit kun je zien in Google Analytics (GA4) via > rapporten > verkeerstacquitsitie> dropdown > sessiecampagne

website statistieken campagnes

Welke pagina’s of blogs worden het meest bezocht?

Je kunt in je webstatistieken ook zien welke pagina’s of blogposts het meest wordt bekeken. Daar heb ik een aparte blog over geschreven voor de website statistieken in GA4 . Dit is heel belangrijk om te weten welke pagina’s jouw bezoekers eigenlijk heel interessant vinden. Soms was je je daar niet van bewust. Het kan veel inzichten opleveren voor je business.

Wil je meer vanuit je statistieken gaan kijken wat er werkt?
Wil je zo een simpeler marketing methode opzetten?
Ben je coach of therapeut of kennisondernemer? Kijk dan eens op >> Mind your business.

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.