“Ik heb een vol hoofd. Mijn hoofd zit te vol om te weten wat ik moet doen.”

We drinken een cappuccino bij een Coffee Company om de hoek bij de school van Eileen. We hebben elkaar net ontmoet op een business event. Aangezien er een klik was, gingen we ook meteen maar koffie drinken om over onze businesses te praten.

“Er zijn zoveel dingen die ik MOET oppakken voor mijn gevoel dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Mijn hoofd zit gewoon helemaal vol.”

Zij zei het, maar ik herkende het ook bij mezelf. Niet constant maar wel op sommige momenten.

Een vol hoofd van alle taken als ondernemer

Er was een tijd dat ik dit niet had. Ik had geen vol hoofd. Ik wist wat ik moest doen. Ik had een mega duidelijk koers voor mijn business.

Ik krijg alleen een vol hoofd als ik echt iets nieuws ga doen.

Maar eigenlijk is ook dan, het overlopen van je hoofd niet nodig.

Wanneer je werkt met een duidelijk systeem, dan kun je je hoofd leeg maken. 

Daarom ga ik voor mezelf ook weer meer met systemen werken. Want een vol hoofd zorgt ervoor dat ik:

  • minder energie heb
  • minder gezellig ben thuis
  • het voelt alsof ik telkens met mijn hoofd ergens anders ben
  • ik kan niet goed luisteren met een vol hoofd
  • er komt bijna niks uit mijn handen want ik weet niet waar ik moet beginnen
  • ik krijg te horen dat je ‘er niet echt bent’…

Zomaar een paar dingen die een vol hoofd echt iets maken om op te lossen. Maar ik heb het niet over je hoofd leegmaken met een mindfulness oefening. Want voor mij lost dat niet mijn probleem op.

vol hoofd leeg maken rustig worden in je hoofd

Een systeem dat ervoor zorg dat je volle hoofd leeg wordt

Je kunt zelf een systeem gaan ontwerpen die ervoor zorgt dat je volle hoofd leeg wordt. Daarbij is het altijd goed om te gaan analyseren. Laat het volle hoofd er gewoon even zijn maar probeer erachter te komen wanneer je hoofd het volste is. En waarmee het vol zit.

Stap 1. Herken je patronen wanneer je hoofd vol wordt of vol zit.

Bij mij komt het eigenlijk als ik heel veel ideeën en alles tegelijk wil gaan doorvoeren. Bijvoorbeeld ik volg een nieuwe cursus en krijg mega veel ideeën. Mijn gedachten vliegen alle kanten op, ik krijg mega inspiratie, overal en nergens. Hierdoor kan ik me vaak niet op mijn dagelijkse dingen concentreren.

Stap 2. Gebruik een systeem die bij je past om je hoofd kort leeg te maken

Wanneer ideeen of to-do’s bij je opkomen als je niet aan het werk bent maar met je familie, zorg niet dat je het steeds weg duwt want dan komt het steeds terug. Je blijft je onrustig voelen.

Zorg ervoor dat je een systeem maakt om korte kreten van je ideeen of to-do’s neer te zetten. Dit kan via:

  • een app op je telefoon zoals je notities app of evernote of een andere app waar jij dit in bijhoudt,
  • of je zegt tegen Siri: Hey siri “Maak een notitie”. Wat is de naam van de notitie, of iets dergelijks vraag Siri en dan zeg jij het idee of de to do die net bij je opkwam.
  • of je hebt altijd een notitieboekje bij je waarin je dit soort dingen kunt noteren.

Je kunt een systeem vinden wat werkt voor jou. De notitie moet helder zijn maar werk het later uit.

Stap 3. Maak tijd in je planning om deze ideeën uit te werken.

Het feit dat je weet dat je het later die week allemaal gaat uitwerken en kijken wat je ermee moet, kan je rust geven op het moment dat je met je kinderen, geliefde of vrienden bent. Zo kun je veel meer ‘echt’ aanwezig zijn. Een vol hoofd staat dan niet in de weg.

Stap 4. Project management tool

De vierde stap is een hele belangrijke stap. Wanneer je al die ideeen en to-do’s gaat structureren moet je wel weten hoe je dit moet doen. Het hangt er natuurlijk vanaf of het een marketing idee is, een business idee of dat het een nieuwe blog is die je wilt schrijven of een keyword die je wilt onderzoeken. Het is handig om hier een systeem voor op te zetten met een tool die werkt voor jou.

Ik ben zelf heel erg fan van Trello. Het zorgt ervoor dat ik mijn hoofd visueel kan leegmaken in kolommen, workspaces en kaarten. Je kunt ook werken met Notion of Evernote. Allemaal tools om je volle hoofd mee leeg te maken.

Want hoe fijn een meditatie ook kan zijn, bij mij zorgt het er nooit voor dat mijn hoofd echt leeg is. Daarvoor moet ik echt plannen en systemen maken.

Wil je echt rustig worden in je hoofd als ondernemer

Echt rustig worden in je hoofd doe je pas door een goed plan te hebben. En weet je wat het grappige is. Je hoofd wordt dan niet alleen rustig, ook je lijf. Wanneer het plan echt helemaal bij jou past als ondernemer, zal je rust ervaren in je lijf en hoofd.

Ik voel mij alweer rustiger nu ik deze post heb geschreven. Wetende dat dit echt een belangrijk deel is van wat ik doe. Ik maak het namelijk door mijn minimalistische marketing methode rustiger. Het is een duurzame marketing. Het kan niet allemaal snel snel snel. Daarvoor moet je niet bij mij zijn. Rustig blijven bouwen aan je marketing maar exact weten waar je mensen mee wilt helpen.

 

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jij verdient het om op een simpele manier je marketing te doen. Dat begint allemaal bij iets wat al van nature goed werkt. Vanuit jouw unieke kracht, opdrachten of cliënten krijgen. Daar werken we aan tijdens de SEO cursus. In april is de SEO cursus in Hilversum en in mei is de volgende live SEO cursus in Amsterdam.