Het is voor een fotograaf lastig om hoog in de zoekresultaten van Google te komen, omdat zij vaak bijna alleen gebruik maken van foto’s op hun site. Met deze SEO tips fotograaf moet het toch wel gaan lukken om de eerste stap te zetten naar betere vindbaarheid.

fotograaf seo tips fotos

Fotografen onderschatten vaak de waarde van tekst op hun pagina en gebruiken bijna alleen maar foto’s. Als SEO consultant is het dan natuurlijk erg makkelijk om te zeggen, gebruik meer tekst, omdat Google alleen maar tekst kan lezen. Daarom in deze blogpost wat SEO tips fotograaf die vooral veel beeld wil gebruiken.

Voor deze blogpost neem ik fotograaf Jordi Huisman als voorbeeld.

Mijn uitgangspunten voor de SEO tips fotograaf zijn:

  1. Check je zoekwoorden woorden gebruik en doe onderzoek
  2. Gebruik je zoekwoorden in bestandsnamen van foto’s.
  3. Gebruik je zoekwoorden in de alternatieve tekst en bestandsnamen van jouw afbeeldingen

 

1. SEO tip fotograaf: zoekwoorden onderzoek & niche

Op dit moment gebruikt fotograaf Jordi op zijn homepagina woorden als [Fotografie] [Amsterdam] [lifestyle]. Google ziet [Jordi Huisman Fotografie] als een van zijn belangrijkste keywords. [Fotografie] is ook een belangrijke zoekwoord voor Jordi. Op het zoekwoord [Fotografie] wordt maar liefst 3600 keer per maand gezocht, wat veel is. (Je kunt zelf zoekwoord onderzoek doen via met de Google ZoekwoordPlanner voor meer info kun je ook deze online cursus volgen.)
Het publiek dat je echter met dit woord [Fotografie] zult aantrekken, zijn mensen die zoeken naar fraaie en mooie foto’s.  Je kan hierbij denken aan fotografie over Amsterdam.
In dit geval krijg je ook waar voor je geld, want Jordi maakt indrukwekkende foto’s van Amsterdam. Zijn foto’s waarop je de achterkanten van de Amsterdamse huizen ziet, zijn mijn favoriet!

seo tips fotograaf

Om hoger in Google geplaatst te worden met  [Fotografie in Amsterdam] (90 zoekopdrachten per maand), kan Jordi een extra pagina aanmaken en deze pagina laten linken naar zijn homepagina. Hij kan de zoekwoorden [Fotografie in Amsterdam] dan toevoegen aan deze extra pagina en ook een enkele keer op zijn homepage. Een element van deze SEO tip Amsterdam is dus het vinden van je niche: Fotografie in Amsterdam.

2. SEO tip voor fotograaf: zoekwoorden in bestandsnamen

Als jij als fotograaf alleen maar afbeeldingen hebt op je pagina, dan is het heel belangrijk om de juiste keywords in de bestandsnamen te zetten, voordat jij je afbeeldingen upload. Dus verander de naam van de opgeslagen afbeelding van bijvoorbeeld ’11-4-03.jpg’ naar ‘fotografie-amsterdam-03.jpg’ en upload de afbeelding hierna naar je website.

3. SEO tip voor fotograaf: zoekwoorden in een alternatieve tekst

Gebruik dezelfde keywords [Fotografie in Amsterdam] in de alternatieve tekst. De alternatieve tekst is een extra tekst die je kan toevoegen aan afbeeldingen. Fotograaf Jordi, die gebruik maakt van Squarespace als CMS, kan kijken naar deze tutorial: add alternative texts in Squarespace om alternatieve tekst toe te voegen in Squarespace.

Deze SEO tips fotograaf zijn maar een opzet voor een longtail keyword  [Fotografie Amsterdam]. Wanneer je echter gevonden wilt worden door een ander soort publiek, zoals mensen die een freelance fotograaf willen inhuren, dan kan je onderzoek doen naar zoekwoorden van deze doelgroep en hier ook een extra pagina voor aanmaken.

Om meer te weten te komen over zoekwoorden onderzoek en longtail keywords volg mijn online SEO training

 

Wil je SEO zelf doen maar geen idee waar je moet beginnen?

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jij verdient het om op een simpele manier je marketing te doen. Dat begint allemaal bij iets wat al van nature goed werkt. Vanuit jouw unieke kracht, opdrachten of cliënten krijgen. Daar werken we aan tijdens de SEO cursus. In april is de SEO cursus in Hilversum en in mei is de volgende live SEO cursus in Amsterdam.