Hoe lang duurt SEO?

Laatst hoorde ik een collega in een kantoor naast mij hun klant vertellen dat het ongeveer 9 maanden duurt voor ze in Google komen. Hun klant vroeg vast: ‘hoe lang duurt SEO?’. Ik krijg deze vraag ook regelmatig. Het is echter afhankelijk van veel factoren. Maar het ligt tussen de 1 week* en de 9 maanden.

Waar ligt het aan hoe lang SEO duurt?

Hoe lang SEO duurt hangt af van de website. Ben je net begonnen of heb je al een website staan met behoorlijk wat content. Dat betekent in dit geval behoorlijk wat pagina’s (zeg 10 pagina’s) en 20 blogberichten. Dan heeft Google al behoorlijk wat kansen gehad om die content te indexeren. Ben je ook behoorlijk actief geweest op social media en zijn er veel mensen naar je website gekomen, dan is het ook waarschijnlijker dat het niet 9 maanden hoeft te duren.

Meestal als ik aan een bestaande website veranderingen aanbreng zie ik binnen 3 maanden al wel de eerste resultaten. Wanneer het een gloednieuwe website en domeinnaam is, dan kan het echt wel 3 maanden duren voor de eerste of alle pagina’s überhaupt door Google worden opgepikt. En dan moeten ze ook nog naar boven gaan in de ranking.

hoe lang duurt seo

Hoe lang duurt SEO met een nieuwe website ?

Start je met een nieuwe website, hou dan gewoon rekening met een half jaar voor je de eerste klanten via Google naar je site krijgt. Als je Google Business goed instelt en je bent een local business, dan krijg je via die weg meestal al sneller klanten naar je toe.

Hoe lang duurt SEO bij mijn nieuwe pagina’s of blogberichten?

Bij mij wordt gemiddelde een nieuwe blogbericht binnen een week geindexeerd. Dan kan het zijn dat het direct in de top 10 komt te staan op de keywordset die ik wil. Het kan ook zijn, dat het een jaar blijft dobberen en daarna opeens naar de top 3 springt. Dat verschilt per blogpost. Sommige blogposts worden uberhaupt niet geindexeerd.

Hoe komt het dat mijn website relatief snel in Google komt?

 • Mijn website bestaat al behoorlijk lang. Ik ben 12 jaar aan het ondernemen en wel een keer van domeinnaam gewisseld. Maar de waarde van de oude website is doorgezet naar de nieuwe website.
 • Ik post regelmatig nieuwe content. Het is een actieve website. Geen statisch visitekaartje.
 • Mijn website bevat honderden posts en tientallen pagina’s.
 • Ik zorg ervoor dat ik mijn pagina’s en blogposts ook soms deel op social media zodat ze ook vanuit andere kanalen traffic krijgen.
 • Mijn website link staat op andere websites vermeldt. Het heeft hierdoor autoriteit opgebouwd.
 • Per maand krijg ik ongeveer 10.000 bezoekers op mijn website.
 • Ik ruim af en toe op. Zorg dat 404-fouten worden opgelost.

Wat kun je doen als je website niet wordt opgepakt door Google?

 • Zorg dat er meer bezoekers op je site komen via social media.
 • Zorg dat je meer linkjes van externe websites naar jouw website krijgt.
 • Meld je website aan bij de Google Search Console
 • Upload je XML sitemap naar de Google Search Console
 • Vraag indexering aan in de Google Search Console per pagina en/of post.
 • Zorg via advertenties dat er meer bezoekers naar je site komen die ook echt iets gaan doen, denk aan iets downloaden of invullen.
 • Zorg ervoor dat mensen terugkeren naar je website door bijvoorbeeld nieuwsbrieven te versturen.

Wil je een plan die past bij jou of van mij horen hoe lang SEO duurt voor jouw website? Plan een intake in

*Het kan zelfs sneller maar dan ben je meestal een nieuws site die elke 10 minuten iets live zet. Dan komt Google ook elke 10  minuten controleren of er alweer iets  nieuws te indexeren valt.

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.