Google Analytics koppelen aan WordPress

Google Analytics is het meest gebruikte statistiek programma voor je website. Je kunt hier eenvoudig aflezen hoeveel bezoekers er naar je site komen en waar ze vandaag komen, bijvoorbeeld via Facebook of via Google. Dit is natuurlijk heel leuk maar ook vooral leerzaam om in te zien. Lees deze DIY voor: Google Analytics koppelen aan WordPress.

Google Analytics direct bij de WordPress website-bouw koppelen

Het is verstandig om direct te doen bij de start van je website: Google Analytics koppelen aan WordPress. Op deze manier verzamel je alle gegevens direct vanaf dat je live bent. Als je later je statistieken aan je website koppelt, kun je het ook pas vanaf dat moment bekijken en niet terug gaan in het verleden. Wel kun je deze gegevens vaak nog opvragen via de statistieken van je webhosting. Echter zijn deze vaak niet zo overzichtelijk en je kunt ze niet importeren in Google Analytics.

 

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Ik kies dan de tweede omdat dit de informatie is van de Thema bouwers, maar ik kan net zo goed de eerste kiezen  😉

Op die pagina klik op Command + F en zoek naar Analytics. Vervolgens zie ik dat ik bij de Thema-opties de trackingcode kan plakken op deze plek.

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Wat ik nu dus nog moet doen is de trackingcode achterhalen.

Google Analytics Trackingcode

Je kunt je Google Analytics Trackingcode ‘creeeren’ door naar google.com/analytics te gaan. Heb je nog geen Google account (of Gmail-account) dan moet je deze nog aanmaken. Heb je deze aangemaakt, ga dan rechtsboven naar ‘Sign in’ > Analytics en log in met je Google Account.

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Klik vervolgens op Aanmelden.

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Vul je gegevens in en haal je Google Analytics Tracking-Id op. Oftewel de code die je in je WordPress website moet plakken.
Hieronder nog even wat je kunt invullen in een plaatje uitgelegd.

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Klik vervolgens op ‘Ik ga akkoord’

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Klik vervolgens op de rode knop ‘Okay Got it!’ als deze pop up verschijnt.
En kopieer de code van <script> tot en met </script>

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Ga weer naar je WordPress website. Log in in je WordPress website en ga naar je Thema-opties en dan naar het veld waar je je Google Analytics code kunt plakken en sla vervolgens deze op.

Check of Google Analytics in je WordPress website staat

Ga naar je homepage (of een andere pagina) en klik op je rechtermuisknop. Dan zie je bijv als je in Chrome werkt staan ‘View Page Source’ (of iets van Broncode in het Nederlands). Klik daarop.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Dan opent zich een veld met allemaal code.
Klik dan op Command + F of Control + F. Dan krijg je ergens in je browser een zoekbalkje te zien.
Daar vul je dan in ‘UA-‘  (dus UA en een streepje)

Google-Analytics-koppelen-aan-wordpress

Zie je deze er 2x in staan en ook iets met Google-analytics erbij staan? Dan klopt het en staat je code er goed in.

Geen Google Analytics mogelijkheden in je thema? Gebruik dan een plugin of vraag je webbouwer om het in de code te zetten van je thema.