Heb je een webshop waarbij je uitverkochte producten hebt. Of heb je veel pagina’s of blogs die je wilt weggooien?
Doe dat niet zomaar! Verwijs je oude pagina of product altijd door naar een andere pagina die hier mee overeenkomt met een 301-redirect.

Verkoop je veel jurken en is een van je jurken uitverkocht? Verwijs dan het uitverkochte product door naar de overkoepelende categorie van jurken bijvoorbeeld of een jurk die er erg op lijkt.

Wij geven hier het voorbeeld van WordPress maar het geldt voor veel meer CMS-en. Google even voor jouw CMS hoe je dit moet doen. En bekijk hieronder het voorbeeld voor een 301-redirect aanmaken via WordPress.

Hoe doe je dat?
Een 301-redirect aanmaken?

301-redirects zijn verwijzingen van bestaande of oude links (URL’s) naar een nieuwe pagina / link. Een 301 redirect kun je vergelijken met een verhuisbericht dat je naar Google stuurt. Wanneer Google dit verhuisbericht niet heeft gehad kunnen zij de betreffende pagina niet meer vinden en komt terecht op een 404-pagina. Wanneer dit gebeurt geeft Google je soort van ‘strafpunten’. Zorg er daarom voor dat je je verhuisberichten verstuurt, oftewel 301-redirects aanmaakt van het oude adres naar het nieuwe adres.

Pas op bij het wijzigen van een bestaande permalink (het laatste gedeelte van het webadres/url van een pagina dat je in de browser-balk ziet staan).

Ik kan me voorstellen dat je je permalink wilt inkorten:

bijv www.minimalistmarketing.nl/het-aanpassen-van-een-link naar >> www.minimalistmarketing.nl/aanpassen-link

Maak dan een 301 redirect aan. Vooral als de pagina al langer bestaat en Google deze al heeft geïndexeerd. Dus schrijf het oude adres op. (lees hieronder verder over hoe je een 301-redirect kunt aanmaken en welke stappen je dan kunt nemen)

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jij verdient het om op een simpele manier je marketing te doen. Dat begint allemaal bij iets wat al van nature goed werkt. Vanuit jouw unieke kracht, opdrachten of cliënten krijgen. Daar werken we aan tijdens de SEO cursus. In april is de SEO cursus in Hilversum en in mei is de volgende live SEO cursus in Amsterdam.

1 // INSTALLEER DE 301 REDIRECT PLUGIN

Het kan via de code (zie onderaan de pagina) maar er is gelukkig ook een simpele  plugin voor, genaamd ‘Redirection‘ . Om deze plugin te installeren ga je in je Dashboard naar het kopje ‘Plugins‘.

Daar typ je de naam van de plugin in (zie ook Hoe installeer ik een plugin)
redirect redirection 301-redirects

Momenteel staat hier ‘Geïnstalleerd’ omdat ik deze plugin al heb geïnstalleerd, maar wanneer dit niet het geval is, staat er ‘Nu installeren’. Klik daarop en ‘Activeer‘ vervolgens de plugin.

 

2// STEL DE 301-REDIRECT IN

Ga vervolgens in het Dashboard in de linkerbalk naar ‘Tools /gereedschap’ en daaronder vind je ‘Redirection‘. Daar zie je:
wordpress redirect plugin redirection
Vul in het eerste request veld de oude link in, bij mij was dat een verkeerde link die ooit per ongeluk in de footer had gezet namelijk https://www.minimalistmarketing.nl/nl.linkedin.com/in/marjetwullink/. Neem nu dus het achterste gedeelte, de permalink en vul deze in bij request.
Request > example: /about.htm   >> In dit veld vul je de permalink in (alleen het achterste gedeelte na de domeinnaam), dus niet http://jedomeinnaam.nl ervoor !
301-redirect-wordpress-redirection
Destination >> nieuwe link met http://www.jedomeinnaam.nl/permalink

Daarna klik je op de blauwe knop ‘Wijzigingen opslaan‘.


HEB JE VRAGEN? DOE MEE MET DE ONLINE GOOGLE CURSUS.
JE KUNT JE VRAGEN DAN 1-OP-1 AAN MIJ STELLEN
OF IN DE FACEBOOK GROEP + DE ONLINE CURSUS VOLGEN -> JA IK DOE MEE


3 // TESTEN

Test vervolgens of de oude link echt goed doorverwijst naar de nieuwe.

Op deze manier verlies je niet de pagerank (een cijfer/waarde van 0 – 10) die Google aan deze URL heeft gegeven. Daarnaast veroorzaak je geen 404-fout, wat je waarde/pagerank kan verminderen. Hoe meer 404-fouten op je website door Google worden gevonden, hoe minder goed hij je website beoordeeld.


Alleen wanneer je handig bent met FTP-gegevens dan kun je dit aangeven in de .htaccess file met bijv:

 

 

 

Gelukkig kan het ook eenvoudiger via een plugin. Echter elke extra plugin zorgt voor een minder snelle laadtijd, daarom houden we de nodige plugin liever zo beperkt mogelijk.