Google vindt het zelf heel belangrijk om haar zoekresultaten snel weer te geven. Zodoende vindt Google het ook belangrijk dat de websites die worden geindexeert ook snel laden. Een snellere laadtijd kan dus bijdragen aan je Google ranking (zie artikel SEO guru).

Meestal heb je zelf niet door dat je website niet snel laadt omdat je jouw website al vaker opent in je browser;  De bestanden die ervoor zorgen dat een website langzaam worden, zijn dan al opgeslagen in de browsercache. Je kan daarom checken of je website langzaam laadt door de cache weg te gooien of een extra browser te gebruiken naast je standaard browser die geen cache opslaat.

Gelukkig is het mogelijk om met enkele simpele toepassingen de snelheid van je website te verbeteren.

Je kunt de snelheid van je website testen  via de browser FireFox. FireFox heeft een Addon en die heeft Firebug bij deze Addon zit dan een optie Yslow. Met deze tool kan je bekijken hoe snel je website wel of niet is. Ook Google Chrome heeft een mogelijkheid om Yslow als applicatie bij je browser te voegen. Deze laatste heeft mijn voorkeur omdat Firefox Yslow de laatste tijd kuren heeft.

 

Yslow snelheid verbeteren websiteYSlow geeft je website een ranking van A tm F. A= goed en F=slecht.

Per onderdeel geeft hij ook aan waar je een bepaalde ranking voor krijgt.

Ook zie je een totaalscore. Deze loopt van 0 tot 100. Het beste is om in ieder geval een A na te streven en boven de 90 punten te komen.

Wanneer je geen WordPress gebruikt kun je hiervoor bijvoorbeeld de plugin WP minify gebruiken. Hierdoor worden verschillende javascript bestand verkleind waardoor je website veel sneller wordt.

Algemene veel voorkomende trucjes zijn:

      • Zorg dat je de Javascripts onderaan je pagina plaatst. Nog wel voor het einde van de </body>.
  • Je kunt veel javascripts en CSS sprites combineren in 1 script zodat het niet meer nodig is voor een browser om langs al deze verschillende bestanden te moeten, maar met 1 bestand toe kan.

Het handige aan YSlow is dat deze tool ook aangeeft welke Javascripts en CSS sprites zouden kunnen worden verkleind of gecombineerd.

Zorg er wel voor dat je eerst een backup maakt. De volgorde van de Javascript aanroepen kan namelijk van belang zijn.

Meer informatie over het versnellen van je website:

http://www.whelp.nl/snelheid-site-verbeteren-yslow-1/

http://cruz.tweakblogs.net/blog/1902/apache-speedup.html

http://www.seoguru.nl/seo-forum/actueel/214-hoge-laadsnelheid-website-wordt-belangrijker.html