Readability oftewel leesbaarheid is misschien wel het belangrijkste SEO element wat er is. Het niet een SEO element die je makkelijk kunt afvinken, maar het is wel een erg belangrijke factor voor je ranking in Google. Maar, hoe weet je nou of je tekst lekker leesbaar is? Daarvoor kan je zelf met wat dingen rekening houden, maar ook bepaalde tools gebruiken.

Verbeteren van je readability / leesbaarheid

Er zijn een aantal dingen waar je zelf op kan letten wat betreft de readability / leesbaarheid van je pagina. Het makkelijkste is misschien wel het hardop voorlezen van je tekst. Want, als dat niet lekker loopt, weet je dat je bezoeker het ook niet fijn gaat vinden om te lezen. Probeer je tekst zo te schrijven zoals je het aan iemand zou vertellen. Dat is namelijk erg natuurlijk.

Er zijn nog een aantal punten die je zelf kan checken voor je readability:

  • Een fijn leesbare tekst is opgedeeld in alinea’s. Want, één grote lap tekst schrikt je bezoeker al gauw af.
  • Verdeel die alinea’s door subkopjes, dan weet de bezoeker ook meteen wat hij aan de alinea heeft.
  • Maak je zinnen niet te lang. Probeer je zinnen uit niet meer dan 20 woorden te laten bestaan. Een enorm lange zin met meerder komma’s leest niet lekker. Halverwege is de bezoeker kwijt waar de zin over gaat.
  • Schrijf je tekst ook zo actief mogelijk. Dus: ‘Je schrijft de tekst voor de bezoeker’ en niet ‘de tekst wordt voor de bezoeker geschreven’.

Readability tools

Het kan helpen om aan de hand van readability tools te zien hoe goed je leesbaarheid is. Want, je kan zelf wel denken dat je tekst lekker loopt, misschien denken de tools daar wel heel anders over. De makkelijkste readability tool voor een WordPress pagina is Yoast. Bij deze plug-in wordt vaak alleen gedacht aan SEO checks. Maar, Yoast beoordeelt ook je leesbaarheid. Dit doet het op dezelfde wijze als met de SEO beoordeling. Als je leesbaarheid niet goed is, geeft de readability tool van Yoast, tips om dit te verbeteren

Naast Yoast kun je ook de readability tool van Webpage FX inc eens uitproberen.

readability-leesbaarheid-webtekst-website-seo

De tekst op mijn homepage kan in elk geval ook worden gelezen door kinderen vanaf 10 jaar, dus dat lijkt me vrij leesbaar ;). Probeer verschillende pagina’s / websites uit om een gevoel te geven voor wat een makkelijke leesbaarheid is.

Het is goed om zo veel mogelijk zelf je readability te verbeteren, maar tools kunnen een goede ondersteuning zijn. En hoe beter je leesbaarheid, hoe prettiger de bezoeker je site zal ervaren. En hoe beter jouw website wordt ervaren, hoe beter Google je website beoordeeld.

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jouw gids in het vinden van een perfecte niche. Met mijn achtergrond als bedrijfskundige, marketingstrateeg, SEO- en niche-expert, zie ik moeiteloos waar jouw kansen liggen. 🎯 Ik zorg ervoor dat je niet aanmoddert met halfslachtige strategieën, maar recht op je doel afgaat. Al meer dan 500 mensen geholpen aan een niche die bij hen past.